Zielone koktajle na lato

Zielone koktajle to hit ostatnich lat. Są zdrowe i ładnie się prezentują, ale wiele osób narzeka na ich smak. Na szczęście jest wiele sposobów na to, by były nieco łagodniejsze i bardziej owocowe, a jednocześnie nie straciły swoich właściwości. To łatwe szczególnie latem, kiedy owoce i warzywa są tanie i pyszne. Poznaj najlepsze przepisy na zielone koktajle.

Dlaczego warto pić zielone koktajle?

Koktajle owocowe i warzywne w ogóle warto pić każdego dnia. Można nimi zastąpić jeden posiłek – drugie śniadanie lub podwieczorek, a jeśli dodasz do nich na przykład płatków owsianych albo orkiszowych, to także śniadanie. Są zdrowe i szybko się je robi. Zielone koktajle, czyli te zrobione z warzyw liściastych, są jeszcze bardziej wartościowe i godne uwagi. Dlaczego?

Stanowią bowiem nie tylko źródło witamin i minerałów. Zielone rośliny, takie jak jarmuż, szpinak, mięta, natka pietruszki, rukola czy zielone superfood – spirulina, mają więcej przeciwutleniaczy, substancji przeciwzapalnych i fitoskładników. Co więcej – zawierają też chlorofil, którego potrzebuje wątroba, by oczyścić się z toksyn. Zielone koktajle to strzał w dziesiątkę, ale nie wszyscy przepadają za ich smakiem. Podpowiadamy, jakie przepisy zastosować, by były smaczniejsze.

Przepyszny koktajl ze szpinakiem

Szpinak to najbardziej wartościowe źródło żelaza. Zawiera także kwas foliowy i witaminę C. Jest mnóstwo sposobów na to, jak przemycić go w diecie. Najlepiej smakuje po przesmażeniu, ale na surowo w sałatce również świetnie się sprawdza. Koktajl ze szpinakiem to doskonała przekąska dla kobiet w ciąży. Jest słodki i delikatny, a przy tym ma nieziemski kolor.

  • 3 garście szpinaku świeżego – 100 g
  • 2 duże pomarańcze – pełna szklanka soku po wyciśnięciu lub szklanka soku z kartonu
  • 1 duży i dojrzały banan – 150 g
  • 1 limonka – 2 łyżki soku

Najpierw zblenduj szpinak z sokiem, dopiero później dodaj banan. Jeśli chcesz, by koktajl ze szpinakiem był delikatniejszy, ale mniej słodki, zamiast banana dodaj mango lub ananasy.

Koktajl na bazie jarmużu

Jarmuż przeżywa swój renesans. Robi się coraz popularniejszy i coraz częściej zastępujemy nim zwykłą sałatę. Można również zastosować go w koktajlach. Jest wartościowym źródłem witamin C, K i A, a także potasu, miedzi i manganu.

  • spora garść jarmużu (ok. 50 g)
  • 1 gruszka
  • 1 banan
  • sok z 1 pomarańczy
  • kilka suszonych lub świeżych żurawin

Żurawina w tym przepisie nadaje koktajlowi nieco kwaskowatości, ale jednocześnie świeżości. Również zawiera dużo witaminy C, dzięki czemu koktajl z jarmużem jest idealnym sposobem na przeziębienie i problemy z pęcherzem.

Natka pietruszki + zielony ogórek

Natka pietruszki nadaje się nie tylko do zupy. Warto ją jeść na co dzień, ponieważ stanowi bardzo cenne źródło żelaza i witaminy C. Ma o wiele więcej wartości odżywczych, niż może się wydawać.

  • pęczek natki
  • pół melona
  • 1 ogórek zielony
  • 1 gruszka
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • zimna woda

Natka ma wyraźnie pietruszkowy smak, co nie wszystkim odpowiada. Dlatego dodanie do niej słodkich owoców i soczystego ogórka sprawia, że jest o wiele smaczniejsza. Wybredni mogą dołożyć sobie nieco miodu lub syropu klonowego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here