O nasturcji jadalnej mówi się niemal w samych superlatywach. Nic dziwnego, posiada wiele pozytywnych właściwości dla zdrowia i urody. Jakie ma działanie? W jaki sposób jej używać w kuchni, kosmetyce i medycynie naturalnej? Pora poznać jej cechy.
Nasturcja jadalna – co to za roślina?
Nasturcja jadalna jest rośliną jednoroczną, której łodygi mogą osiągać wysokość aż do 5 metrów. Wyróżnia się pomarańczowym i żółtym kolorem kwiatów oraz łatwością uprawy. Pochodzi z Ameryki Południowej, a do Europy trafiła w XVI wieku. Z czasem zaczęto wykorzystywać ją do leczenia różnego rodzaju schorzeń. Jej zdrowotne właściwości są zresztą znane do dzisiaj.
Nasturcja właściwości – w jakim celu się ją stosuje?
Roślina ta jest jadalna, więc bez problemu można dodawać ją do sałatek lub marynować. Warto zaznaczyć, że zarówno liście, jak i kwiaty są odpowiednie do spożycia. Nasturcja jest bogata m.in. w witaminę C, siarkę, błonnik oraz olejki eteryczne. Oprócz walorów smakowych oraz źródła witamin i minerałów, jakim jest roślina, nazywa się ją także naturalnym antybiotykiem. W jakich schorzeniach pomaga?
Nasturcja właściwości lecznicze
Kwiaty i liście nasturcji mają działanie antyseptyczne, dlatego sprawdzają się jako okład na rany. Wykazują również pozytywne właściwości w leczeniu schorzeń nerek, oskrzeli i dolegliwości ze strony gardła.
Nasturcję można przygotować na wiele sposobów. Preparaty z jej dodatkiem są również dostępne w aptekach i drogeriach. Jednym ze sposobów przyjęcia rośliny wewnętrznie jest wypicie naparu. Sporządza się go zalewając gorącą wodą łyżeczkę suszu i pozostawiając pod przykryciem przez 15 minut. Można również wykorzystać świeże liście – wtedy do kubka należy wsypać dwie łyżeczki. Taki napar pomaga złagodzić kaszel i ból gardła. Ostudzony wykorzystać można także jako płukankę do włosów. Sprawdzi się m.in. w łupieżu, przetłuszczających się pasmach lub wypadaniu włosów. Grzybobójcze działanie nasturcji pomaga także w łagodzeniu objawów trądziku. W tym celu można użyć nalewki z rośliny. Jest ona do nabycia w sklepach zielarskich. Da się ją również wykonać samodzielnie w domu – wystarczy posiekać roślinę, zalać w naczyniu spirytusem (90%), odstawić na 10 dni, przecedzić i przelać do butelek.