Blat to jeden z kluczowych elementów kuchni – pozwala przygotowywać dania, a także jest ozdobą. Pełni jeszcze jedną praktyczną rolę – to na nim ustawiamy różne akcesoria, np. ekspres do kawy. Ważne, by był funkcjonalny i solidny, ale także elegancki. Wybierając blat kuchenny, zwróć uwagę na kwestie praktyczne oraz jego design. Poniżej prezentujemy wybrane modele.
Solidny blat kuchenny
Najważniejszą cechą blatu do kuchni jest jego trwałość. Musi być solidnie wykonany, z odpowiedniego materiału, który pozwoli na jego użytkowanie przez długie lata. Wybór jest bardzo duży – dostępne są m.in. blaty dębowe lub z drewna egzotycznego, z kamienia (granitu, marmuru, z konglomeratu), szkła itd.
Blat jest na co dzień intensywnie eksploatowany, dlatego kwestia żywotności jest taj kluczowa. Wybrane materiały nie są bardzo odporne na działanie zmiennych temperatur, inne mogą być podatne na odkształcenia lub trudne w pielęgnacji czy mogą wymagać impregnacji. Wybór blatu zależy głównie od jego parametrów, designu oraz ceny – o tym wszystkim trzeba pamiętać.
Wybrane blaty kuchenne
Blat kuchenny z kamienia naturalnego
Blaty kuchenne z granitu albo marmuru cieszą się bardzo dużą popularnością – dodają wrażenia luksusu i elegancji, nadają aranżacji charakteru i są piękną ozdobą wnętrza. Design to nie wszystko – są też odporne na zarysowania i działanie zmiennych temperatur oraz łatwe do utrzymania w czystości. Granit jest najtrwalszy i najbardziej polecany, ale dobrą alternatywą są też konglomeraty i spieki kwarcowe. Marmur wyróżnia się z kolei wysokim stopniem nasiąkliwości, ale jest tańszy niż granit. Dobry jakościowo wytrzyma przez długie lata w idealnym stanie.
Blat dębowy – zalety drewna
Drewno to materiał naturalny, takie blaty są ciepłe i miłe w dotyku, dodają wnętrzu wrażenia przytulności. Prezentują się efektownie i stanowią uzupełnienie kuchni nowoczesnych czy rustykalnych. Blaty dębowe są najdroższe z rodzimych gatunków, więcej należy zapłacić za blaty z drewna egzotycznego. Są one bardziej odporne na działanie wilgoci. Pamiętaj też, że blat dębowy, bukowy czy z gatunku merbau albo tek wymaga impregnacji. Nie są to zabiegi czasochłonne ani trudne, ale jednak konieczne co jakiś czas. Możesz wybrać olejowanie albo lakierowanie.
Blat z laminatu
Dużą popularnością cieszą się też blaty kuchenne wykonane z laminatu, gdyż są dostępne w przystępnej cenie. Do wyboru jest wiele kolorów i wzorów, są też stosunkowo lekkie i wyróżnia je duża odporność na działanie wysokich temperatur. Nie sprawia też problemu utrzymanie ich w czystości. Wadą jest skłonność do „puchnięcia”, czego nie da się naprawić, dlatego stawiaj na jakość, nie kieruj się jedynie ceną.