Do czego dodawać konfiturę z płatków róży

Konfitura różana to niezwykły rodzaj niebiańskiego deseru, który otrzymuje się przez gotowanie płatków róży z cukrem. Konfitura ta przyszła do nas wprost z pałacowej kuchni krajów wschodnich, gdzie przygotowywano ją dla ukochanych żon sułtanów. We współczesnej kuchni konfitura z płatków róży doskonale komponuje się z serami, pieczywem, deserami oraz daniami mięsnymi.

Zapach i smak konfitury różanej jest nieporównywalny z żadnym innym. Konfitura różana to nieodzowny element obfitego, arabskiego śniadania. Spożywa się ją tradycyjnie jako dodatek do pieczywa z masłem. W tradycyjnej kuchni perskiej dżem z płatków róży to stosowana jest jako polewa do lodów lub dodatek do jogurtu naturalnego. W krajach bliskiego wschodu konfiturę różaną dodaje się do fereni, czyli kremu ryżowego oraz do puddingu gotowanego również z ryżu. Popularny jest także biszkopt przełożony warstwami konfitury z płatków róży. Do czego możemy dodać konfiturę różaną w naszej kuchni?

Sekret długowieczności i piękna

Konfitura z płatków róży jest niezwykle smaczna i posiada subtelny, delikatny aromat, zbliżony do zapachu samej róży. Ten wartościowy przysmak wzmacnia układ odpornościowy, poprawia trawienie. Systematycznie spożywana konfitura z płatków róży może wzbogacić dietę o mikroelementy. Przysmak jest bogaty w potas, jod, żelazo, karoten i witaminy C, B, K.

Do czego można dodać konfiturę z różanych patków?

Dżem z płatków róży to doskonały dżem do zastosowania w cukiernictwie, ale jego zastosowania kulinarne i możliwości są nieograniczone. Wielu szefów kuchni używa ich do mięs, a także jako dodatek do serów i pasztetów. Konfitura jest stworzona do tego, aby zaskoczyć gości, odrobiną niezwykłego smaku.

Do czego można dodać różany specjał?

  • Konfitura z płatków róży jest idealna w połączeniu z serem camembert. Roztopiony ser z różanym dodatkiem to idealne danie na przystawkę dla smakoszy.
  • Konfitura bardzo dobrze pasuje do pieczeni z jagnięciny i wołowiny.
  • Przysmak z płatków róży dodaje się do wielu ciast i ciastek w tym tradycyjnego, wielkanocnego mazurka polskiego, eklerów, tortów, owocowej lub waniliowej tarty.
  • Dżem z płatków to doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju napojów zimnych, a także herbaty i aromatycznej kawy.
  • Różana przyjemność świetnie sprawdza się w lodach i sorbetach oraz jako składnik i jako dodatek wszelkich deserów na bazie mrożonego i świeżego jogurtu.

Na słodko i wytrawnie

Konfitura z róży tworzy ciekawe połączenie z szafranem, miodem, suszonymi morelami, kardamonem i kawą. Desery, takie jak biszkopty migdałowe, serniki lub puddingi z kaszy manny, dzięki konfiturze nabierają różanego aromatu. W kuchni wschodniej wraz z cynamonem, goździkami, kminkiem, kurkumą, pieprzem, kolendrą i wieloma innymi przyprawami konfitura jest używana do tadżin z kurczaka i jagnięciny lub jako składnik nadzienia do tradycyjnych potraw, takich jak grillowana przepiórka. Konfitura z róży pojawia się również w potrawach indyjskich i jest częstym składnikiem kulfi lub potraw z ryżu słodzonego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here